Dziś mamy gratkę dla miłośników jedzenia i pięknej przyrody!
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego zaprasza Was do współtworzenia Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „Rośliny Owady i Miód“!
To niecodzienna okazja, aby spotkać takie gwiazdy sceny kulinarnej i kulturalnej, jak Grzegorz Łapanowski, Katarzyna Bosacka, Karol Okrasa, Maciej Nowicki, Maciej Nowak i wielu innych!
Potrzebujemy Waszej pomocy w dniach 9.09-10.09 (sobota-niedziela) – w godzinach 10:00 – 19:00 (organizatorzy zapewniają wodę i poczęstunek w trakcie trwania wydarzeń).
Wolontariusze zostaną podzieleni na zespoły odpowiadające za poszczególne części Festiwalu:
- ⇒ Panele i wykłady tematyczne oraz Kawiarnia Naukowa.
Koordynacja przestrzeni, wsparcie panelistów i wykładowców. Koordynacja widowni. Udzielanie informacji i komunikacja z innymi ochotnikami w zespole.
(W tej części będziecie mieli okazję posłuchać niezwykle ciekawych dyskusji i prelekcji o jedzeniu, ekologii, zrównoważonym rozwoju i wielu innych tematach – zapraszamy zwłaszcza osoby komunikatywne i otwarte)
- ⇒ Sala warsztatowa.
Wsparcie koordynatorów warsztatów – przygotowanie przestrzeni, koordynacja uczestników, komunikacja z pozostałymi zespołami wolontariuszy.
(Tutaj będziecie mieli okazję dowiedzieć się wielu rzeczy o jedzeniu i gotowaniu w formie praktycznych warsztatów – zapraszamy zwłaszcza entuzjastyczne i komunikatywne osoby)
- ⇒ Strefa Dziecięca.
Koordynacja pawilonu z grami planszowymi. Dbanie o ład w przestrzeni. Wsparcie koordynatorów, którzy będą prowadzili warsztaty dla dzieci.
(Do działania w tej grupie zachęcamy zwłaszcza wolontariuszki i wolontariuszy, którzy chcą podszkolić umiejętności organizacyjne i lubią pracę z dzieciakami)
- ⇒ Park Ogrodu, szklarnie, Pawilon Kulinarny.
Koordynacja ruchu w przestrzeni Ogrodu Botanicznego. Udzielanie informacji. Komunikacja z pozostałymi zespołami. Wolontariusze w tej grupie wcielą się również w rolę badaczy terenowych i będą mieli za zadanie zebrać opinie i obserwacje od uczestników wydarzenia.
(Zobaczycie znanych szefów kuchni w akcji! W tej części będziecie mieli okazję sprawdzić się w roli gospodarzy wydarzenia oraz poćwiczyć umiejętności obserwacji i komunikacji – zapraszamy zwłaszcza osoby otwarte i lubiące rozmawiać z ludźmi. Mile widziani studenci i studentki nauk społecznych.)
Przed wydarzeniem wszyscy ochotnicy wezmą udział w spotkaniu organizacyjnym, aby poznać przestrzeń ogrodu i dokładny podział zadań.
Wszyscy wolontariusze i Wolontariuszki otrzymają identyfikatory podczas festiwalu, a po wydarzeniu każdy otrzyma zaświadczenie o udziale.
Jeśli chcesz zostać częścią tej niezwykłej warszawskiej przygody kulinarno-przyrodniczej wyślij nam wiadomość: wolontariat[at]uw.edy.pl z informacją, w których dwóch grupach zadaniowych chciałbyś/chciałabyś uczestniczyć (istnieje tez możliwość zaangażowania się podczas jednego, wybranego dnia Festiwalu)!
Na Wasze zgłoszenia czekamy do piątku (18.08) do godziny 12:30!
Jeśli jeszcze nie brałeś/brałaś udziału w inicjatywach proponowanych przez UCW, przed wysłaniem zgłoszenia prosimy o wypełnienie ankiety wolontariusza:
https://wolontariat.uw.edu.pl/ankieta-wolontariusza/