PROJEKT

Przepiśnik

Przepiśnik studencki, polsko-angielska publikacja kulinarna, to zbiór kilkudziesięciu ulubionych przepisów studentek i studentów Uniwersytetu Warszawskiego. Wybranym opisom dań towarzyszą anegdoty i ciekawe historie związane z ich powstaniem. W publikacji znajdziesz pomysły na przekąskę, na coś słodkiego, na dania naprawdę na szybko i na wiele innych potraw: wegańskich, wegetariańskich czy mięsnych.

PS Na końcu publikacji czeka bonus. Sprawdź koniecznie!

Zachęcamy do udostępniania publikacji, testowania przepisów oraz dzielenia się zdjęciami przygotowanych dań w mediach społecznościowych z wykorzystaniem oznaczeń i hashtagów: 

  • Instagram: @ucw_uw
  • Facebook: @UCWUW
  • #przepisnikstudenckiuw #studentcookbookuw #uniwersyteckiecentrumwolontariatu #vcuw
Skąd pomysł na projekt?

Pomysł przyszedł nam do głowy w maju 2020, w czasie trwania pandemii. Zależało nam, by w tych nietypowych okolicznościach zachęcić studentki i studentów do działania, które pozwoli im oderwać się od rzeczywistości i odetchnąć. Wiedzieliśmy również, że dla wielu osób spędzanie czasu w domu było okazją do rozwinięcia swych kulinarnych umiejętności. Postanowiliśmy pójść w tym kierunku i zachęcić pasjonatki i pasjonatów gotowania do podzielenia się swoimi pomysłami na codzienne posiłki! W efekcie otrzymaliśmy kilkadziesiąt przepisów, a ich autorów – w ramach podziękowania – zaprosiliśmy na warsztaty kulinarne połączone ze wspólnym gotowaniem online. Poprowadziła je blogerka Daria Rogowska, znana jako Ekocentryczka, zajmująca się zdrowym odżywianiem oraz popularyzacją idei zero waste (w publikacji znajdziecie jeden z jej przepisów, który przygotowaliśmy na warsztatach).

Uczestniczki i uczestnicy projektu mogli więc nie tylko podzielić się swoją kulinarną wiedzą, ale również poznać nowe przepisy i spędzić czas w miłej atmosferze.

Dla kogo jest publikacja?

Mamy nadzieję, że publikacja trafi nie tylko do społeczności Uniwersytetu Warszawskiego, ale i szerzej. Jesteśmy przekonani, że niejedna osoba skusi się na przetestowanie zamieszczonych tam przepisów, zdobywając w ten sposób przydatne umiejętności i poznając nowe smaki.

Publikacja jest dostępna bezpłatnie.

Kto brał udział w projekcie?

Polscy i zagraniczni studenci oraz studentki Uniwersytetu Warszawskiego.

Jak można było dołączyć do projektu? 

Należało zapoznać się z Regulaminem projektu, wybrać swoje ulubione danie, następnie opracować wybrany przepis (w wersji polskiej lub angielskiej) i przesłać przez formularz zgłoszeniowy do 1 grudnia 2020 r. Chętne osoby mogły dołączyć zdjęcie dania oraz anegdotę związaną z przepisem.

Zachęcaliśmy uczestników, aby przy wyborze przepisów postawili na: 

  • własny smak;
  • łatwość wykonania – wiemy, jak wygląda studenckie życie, dlatego sugerowaliśmy wybór dania, którego wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu;
  • dostępność składników – zależało nam, aby wszystkie składniki do dania można było bez trudu kupić w supermarkecie w przystępnej cenie.

Pytania?

Pisz śmiało na wolontariat[at]uw.edu.pl !

Przejdź do treści